Clicky

Home Tips Theorieboek Theorie examens Adverteren Rijbewijs nieuws TheorieboekenLinkpartners

Gratis theorieboek algemene gedragsregel

Vorige pagina << >> Volgende hoofdstuk


In de praktijk wordt dit ook wel het kapstokartikel genoemd. Dit betekend dat iedereen is verboden om zich zodanig te gedragen dat er gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt. Tevens is het verboden om het verkeer te hinderen of dat het kan worden gehinderd.

Wat wordt hiermee van een verkeersdeelnemer verwacht? Dat iedereen verantwoordelijk en veilig deelneemt aan het verkeer.

Je kunt dit simpel vermijden door je normaal te gedragen in het verkeer, dus geen macho gedrag of extreem hard rijden, bumperkleven etc. Ook rijdend veel risico nemen door even je navigatie in te stellen of te telefoneren vallen onder deze gedragsregels.

De regering heeft 30 Maart 2002 het punten rijbewijs ingevoerd om deze problemen bij beginnende bestuurders tegen te gaan. Houd je je niet aan de regels dan kost je dat een punt, je hebt in totaal 3 punten maar deze kun je in 1 overtreding allemaal kwijt raken. 3 keer in de fout is rijbewijs opnieuw halen!

Komt er een situatie waar geen specifieke regels bestaan, zorg dan om samen met uw medeweggebruiker de situatie netjes op te lossen. Dit is de taak van elke weggebruiker.

Welke overtredingen raak je je rijbewijs kwijt?

Snelheidsovertedingen van meer dan 30 kilometer per uur.
Veroorzaken van een ongeval door roekeloos rijden.
Veroorzaken van een ongeval met zwaar letsel of dodelijke afloop.
Bumperkleven.